BLOG / Paweł Franczak

Franczak: które czekolady są zdrowe, a które nie ?

Nie każda czekolada jest zdrowa, ale niektóre możemy śmiało wcinać z zamkniętymi oczami! 

Życie sportowca jest pełne wielu wyrzeczeń. W porównaniu z "normalnymi" ludźmi nie możemy pozwolić sobie na wiele standardowych nawyków. Poza przerwą, w zasadzie przez cały sezon, musimy funkcjonować w pełnym rygorze, zgodnie z zaleceniami specjalistów. Ścisłość tyczy się przede wszystkim diety.  Słodycze w jadłospisie w dużych ilościach? Nie ma o tym mowy! Na szczęście, w tej gamie produktów, jest jeden, który w rozsądnych ilościach nie ma żadnej szkodliwości, a co więcej, jest źródłem wielu cennych składników. Mowa o... czekoladzie. 

Musimy sobie jednak uświadomić jedno - nie każda czekolada jest zdrowa i wpływa pozytywnie na organizm.  Jeśli widzimy w sklepie czekoladę białą albo z nadzieniem, od razu lepiej spójrzmy w innym kierunku. Nie warto tego nawet dotykać - sama chemia, wszystko sztucznie przetworzone, zmodyfikowane. Jeśli się tym napchamy, na pewno później to odczujemy.

Jaka czekolada jest zatem warta naszego podniebienia? Każda naturalna :) Czasami warto przepłacić w sklepie, wydać trochę więcej, by kupić produkt naprawdę dobrej jakości.  Mleczna, gorzka, z nasiona kakaowca - po takie tabliczki zawsze warto sięgać. Oprócz tego, że dobrze smakują,  zawierają w sobie spore dawki magnezu. Tylko proszę, jedzcie z opamiętaniem :)

O mnie

ksywka
Franek
największy sukces
Zwycięstwo w Pucharze Uzdrowisk Karpackich
marzenie
Mieć szczęśliwą rodzinę, dom i zarabiać na życie jeżdżąc na rowerze
więcej

Autorzy