Każdy z nas, zwłaszcza jeśli trenuje, powinien spożywać dużo białka. Przy odpowiednim doborze kalorii i jadłospisie, wzrośnie nasza szansa na lepsze wyniki sportowe. O tym, jakie jest znaczenie białek, przeczytacie poniżej :)
Białka niosą ze sobą dwie bardzo ważne funkcje. Po pierwsze stanowią budulec naszych mięśni, po drugie są niezbędne do prawidłowej regeneracji. Jeżeli przy odpowiedniej diecie zwiększymy ilość spożywanych białek, a dodatkowo dorzucimy odpowiednio skomponowane treningi, spowodujemy wzrost masy mięśniowej ciała. Działać to może również w drugą stronę, w zależności od naszych potrzeb. Kiedy chcemy zbić wagę i "cieniowaną" sylwetkę, ograniczmy w jadłospisie węglowodany. W zamian wrzućmy białka, co pozwoli nam łatwiej spalić tkankę tłuszczową.
Jeżeli trenujemy bądź mamy za sobą ciężkie starty, każdemu zależy na odpowiednim przyśpieszeniu regeneracji. Po wysiłku z pomocą również przychodzą białka. Z reguły zaleca się spożywanie szejków proteinowych lub porcji czerwonego i białego mięsa. Sam nabiał także nie zaszkodzi.
Jeżeli macie do mnie jakieś pytania, w związku z białkami oraz dietą sportowca, śmiało uderzajcie na Facebooku :)