Po okresie przygotowań i budowania fundamentów pod wytrzymałość, kolarze VERVA Activejet Team odbyli właśnie pierwsze zgrupowanie w Calpe, którego zadaniem było przygotowanie m.in. do pierwszych wyścigów, które czekają ich w lutym w Hiszpanii czy Portugalii.
Czeka ich tam nie tylko zwiększona objętość treningowa, ale również treningi będą na wyższym poziomie intensywności, co też wymaga od kolarzy nie tylko właściwego żywienia przed czy po treningu, ale również optymalnego wspomagania w trakcie trwania treningów.
Nie od dziś wiadomo, iż w treningu kolarskim właściwa podaż węglowodanów ma kluczowe znaczenie, zwłaszcza gdy rośnie objętość i intensywność treningów. O znaczeniu węglowodanów w treningu kolarzy pisałem już we wcześniejszych wpisach (http://www.verva-activejet.com/treningi/id-29/w%C4%99glowodany-w-kolarstwie-cz.1.html ).
Obecnie uważa się, że węglowodany stanowią główne źródło energii w wysiłku powyżej poziomu 65% VO2max (70-75%HRmax tj. tętna maksymalnego), stąd też ich właściwe uzupełnianie przed, w trakcie czy po zakończeniu wysiłku ma zapewnić optymalną formę podczas treningu lub zawodów. W przypadku krótkich treningów, które trwają do 1,5-2 godzin jesteśmy w stanie wykonać je bazując na rezerwach glikogenu mięśniowego i wątrobowego (no może poza treningami o bardzo wysokiej intensywności). Niemniej jednak warto pamiętać, że zawodowi kolarze spędzają w siodełku zwykle powyżej 20 godzin w tygodniu, a są i tacy, których tygodniowa objętość treningowa przekracza 30-35 godzin. Daje to średnią 3-5 godzin dziennie. W tak intensywnym treningu rezerwy glikogenu mięśniowego nie są wystarczające, aby pokryć zapotrzebowanie organizmu na energię. Stąd też kolarze w różny sposób próbują pokryć zapotrzebowanie energetyczne organizmu m.in. poprzez spożywanie napojów izotonicznych, żeli energetycznych, bananów, ciasteczek, ciastek (kto z nas nie zatrzymał się na coffee break z kawą i ciastkiem?) oraz batonów.
Dziś kilka słów o batonach, które szeroko wykorzystuje się w środowisku kolarzy zawodowych. Batony energetyczne stanowią bowiem bardzo wygodne źródło energii, gdyż w skoncentrowanej formie można dostarczyć nie tylko dużą ilość kalorii, ale również uzyskuje się efekt „nasycenia” a więc zmniejszenia głodu, który szczególnie mocno zaczynamy odczuwać podczas dłuższych jazd czy zawodów. Jedne z badań prowadzonych przez międzynarodowy zespół naukowców (Pfeiffer B. i wsp. Med. Sci. Sport Exerc. 2010) wykazały, iż batony są skutecznie wykorzystywane przez organizm podczas wysiłku tj. w tym samym stopniu, co węglowodany z napojów izotonicznych. Jest to niezwykle ważna informacja, gdyż węglowodany z napojów nie wymagają tak dużego stopnia trawienia w stosunku do batonów. Batony spożywane podczas wysiłku będą więc tak samo skuteczne, jak napoje czy żele spożywane przez kolarzy, a mają zwykle wyższą gęstość energetyczną.
Kolarze Verva Activejet Team korzystają z lekkostrawnych batonów energetycznych ALE Bar wzbogaconych w witaminy i magnez, których zaletą jest ich lekkostrawna formuła. Ponadto, dobry smak ALE Bar zachęca do regularnego uzupełniania węglowodanów, a jest to w okresie ciężkiego treningu nie lada wyzwanie. Z jednej strony kolarze wiedzą, że muszą stale dostarczać energię podczas wysiłku, a z drugiej strony intensywny wysiłek powoduje, iż przyjmowanie węglowodanów staje się wyzwaniem. Stąd też lekkostrawna postać i przyjemna forma mają duże znaczenie w uzupełnianiu energii. ALE Bar, jako baton energetyczny, spełnia wymagania kolarzy zarówno pod względem energetycznym, jak i smakowym, stąd też chętnie wprowadzają tę formę dostarczania węglowodanów do swojego planu żywienia przed, w trakcie czy po zakończonym wysiłku. Zwykle spożywa się 1-2 batonów na treningu w zależności od czasu jego trwania tj. na treningach do 3 godzin zwykle spożywany jest 1 baton, podczas gdy na dłuższych treningach spożywane są niekiedy 2-3 batony. Reszta energii uzupełniana jest z napojów, żeli energetycznych czy też specjalnych ciasteczek przygotowywanych przez obsługę drużyny.
Podsumowując, warto rozważyć wprowadzenie batonów energetycznych do swojego planu żywienia szczególnie, gdy planujemy dłuższe treningi, czy też treningi o wysokiej intensywności. Mogą stanowić one dobre uzupełnienie energii podczas wysiłku jednocześnie skutecznie obniżając uczucie głodu.