Okres roztrenowania jest niezwykle istotny z punktu widzenia regeneracji i przygotowania do przyszłego sezonu, dlatego też każdy kolarz powinien go uwzględnić w swoim cyklu rocznym. To właśnie w okresie roztrenowania pozwalamy odreagować psychicznie naszym organizmom, podobnie jak pozwalamy na regenerację po zakończonym sezonie.
Chcąc osiągać najwyższe cele, musimy bowiem mieć świadomość, iż bez odpowiedniego odpoczynku, nasz organizm nie będzie w stanie wejść na najwyższe obroty. Sytuacja jest podobna do superkomensacji węglowodanowej przed startem. Chcąc zgromadzić jak największą ilość glikogenu na start, musimy go wpierw maksymalnie obniżyć, aby dać do organizmu bodziec do późniejszej jego nadprodukcji. Analogicznie wygląda sytuacja z okresem roztrenowania i późniejszego budowania formy. Chcąc osiągnąć maksymalną formę w następnym sezonie, musimy również pozwolić organizmowi, na całkowitą regenerację i zejście z formy.
Niezwykle istotnym elementem roztrenowania jest rozsądne odżywianie, a jego bardzo ważnym elementem jest dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości wysokowartościowego białka. Po zakończonym sezonie nasz organizm ma szereg mikrourazów mięśniowych czy komórkowych, które należy „wyleczyć”, aby do kolejnego sezonu przystąpić w pełni sił i zdrowia. Mikrourazy te są oczywiście następstwem bardzo dużych obciążeń, z jakimi kolarz ma do czynienia na co dzień. Można powiedzieć, iż stanowią one nieodzowną część treningu kolarzy, stąd też warto, aby po sezonie doprowadzić organizm do pełnej sprawności. Ponadto, dostarczenie odpowiedniej ilości białka nie tylko pomaga zregenerować mikrourazy mięśniowe, ale również pozwala na regenerację struktur komórkowych, czy syntezę odpowiednich enzymów niezbędnych dla prawidłowej pracy komórki. Zarówno enzymy, jak i struktury komórkowe w całości lub w części składają się właśnie z białek, stąd też zwłaszcza zwiększone spożywanie białek pełnowartościowych, zapewnia właściwą regenerację komórki.
Warto również wspomnieć, iż białko pełni niezwykle istotną rolę w odbudowie jakości krwi. W końcu czerwone ciałka krwi mają w swojej błonie białka. Budowę białkową ma również hemoglobina, stąd też dostarczenie odpowiedniej ilości aminokwasów egzogennych jest kluczem do regeneracji krwi po ciężkim sezonie.
Warto również wspomnieć, iż zwiększona zawartość białka w okresie roztrenowania ma jeszcze jedną zaletę. Samo białko daje dużą sytość, dzięki czemu przy obniżonym spożyciu węglowodanów, nie czujemy się głodni. Ponadto, samo białko ciężko jest przekształcić w tkankę tłuszczową w przeciwieństwie do węglowodanów, stąd też dieta wysokobiałkowa w okresie roztrenowania ogranicza nadmierny wzrost wagi, z jakim często mają problem kolarze.
Odnośnie produktów białkowych, które należałoby w tym okresie stosować, to na pewno warto w diecie uwzględnić przede wszystkim te produkty, które dostarczają znacznych ilości aminokwasów egzogennych, zwłaszcza leucyny, izoleucyny czy waliny tzw. aminokwasów BCAA, które w dużym odsetku wchodzą w skład tkanki mięśniowej. Do takich białek bez wątpienia należą białka jaj, białko wołowe czy białka pochodzące z produktów mlecznych czy ryb. Trochę słabszy profil aminokwasowy mają białka drobiowe. W przypadku wegan, najlepszym źródłem pełnowartościowego białka roślinnego jest soja lub ewentualnie jej izolat. Reszta roślin strączkowych również dostarcza wszystkich aminokwasów egzogennych, ale profil aminokwasowy tych produktów jest zdecydowanie słabszy niż wartość odżywcza soji. Podobnie sytuacja wygląda z nasionami, pestkami, orzechami czy kiełkami.
Podsumowując, jesienny okres roztrenowania warto poświęcić na porządną regenerację po sezonie, a niewątpliwie częścią tej regeneracji jest spożywanie wysokiej jakości produktów białkowych. Pozwolą na skuteczną regenerację po zakończonym sezonie, jak również pozwolą zatrzymać nadmierny przyrost wagi przed kolejnym sezonem.