Każdy rodzaj wysiłku prowadzi do
mikrourazów mięśniowych. Są one niezbędne, aby dać sygnał do zwiększonej
syntezy m.in. białek mięśniowych, choć brak odpowiedniej regeneracji może
prowadzić do kontuzji. Stąd też poza dostarczeniem węglowodanów po treningu,
zwraca się uwagę na dostarczenie odpowiedniej ilości białka o wysokiej jakości.
Jednym z białek o wysokiej wartości odżywczej jest serwatka. Serwatka
występująca naturalnie w mleku, stanowi 20% puli jego białek. Ponadto, serwatka
należy do białek lekkostrawnych, a więc i szybko działających. Oznacza to, iż
każdorazowo spożyta serwatka, dostarcza w krótkim czasie aminokwasy egzogenne
(niezbędne), a tym samym umożliwia szybką regenerację – adaptację treningową.
Warto również wspomnieć, iż
serwatka charakteryzuje się również wysoką zawartością aminokwasów egzogennych,
zwłaszcza aminokwasów BCAA (lecyna, izoleucyna, walina) czy glutaminy, które
stanowią znaczną pulę białek mięśniowych. W związku z tym połączenie szybkiego
działania z wysoką jakością białka, czyni serwatkę kluczowym białkiem
wykorzystywanym w regeneracji potreningowej. Najczęściej serwatka znajduje zastosowanie
w odżywkach regenerujących, gdzie występuje wraz z węglowodanami. Wówczas
węglowodany regenerują zapasy glikogenu i jednocześnie dostarczają energię
niezbędną do wykorzystania aminokwasów pochodzących z serwatki w celu szybkiej
regeneracji tkanki mięśniowej.
Jeżeli myślimy o szybkiej
regeneracji potreningowej, serwatka z pewnością należy do odżywek, które warto
włączyć do wspomagania okołotreningowego organizmu, szczególnie w okresie
intensywnego treningu czy startów.